Smaakmakers aan het woord

Al jaren mogen wij bouwen op een uitgebreid en toegewijd netwerk van foodprofessionals. Stuk voor stuk fijnproevers met ieder hun eigen specialisme en unieke kijk op de foodsector. Smaakmakers die we graag aan het woord laten. Dit keer interim manager René Dijkstra.

René Dijkstra

Bekijk René op Linkedin

“Kwaliteit is geen afdeling, maar een houding”

Specialisme

“Als interim manager vervul ik een tijdelijke rol binnen een bedrijf. Dat vraagt om kennis van zaken, maar zeker ook om mensenkennis. Meestal heb ik binnen een aantal dagen wel door hoe een organisatie in elkaar steekt en hoe de hazen lopen. Ik merk dat ik in de loop der jaren steeds minder vanuit technologisch perspectief naar een proces kijk, maar meer en meer mijn bril als bedrijfskundige opzet. Mijn kracht is dat ik het totale plaatje zie en mensen met mijn enthousiasme meeneem in mijn uiteindelijke doel: de gehele afdeling bewust maken van hun eigen verantwoordelijkheid.

Ik zie nog te vaak dat een QA-manager verantwoordelijk wordt gehouden wanneer er zaken misgaan op de werkvloer. Maar kwaliteit is geen afdeling. Het is een houding. Kwaliteit is van iedereen. Dat is mijn missie. Mijn doel is om kwaliteit op een andere manier te positioneren binnen de organisatie. Je moet het met z’n allen omarmen, afspraken maken en die nakomen. Aan de hand van cijfers en informatie laat ik zien waar het wringt en werk ik samen met het team aan een oplossing. Dat is mijn werkwijze: ik zorg dat het (multidisciplinaire) team zich verantwoordelijk voelt voor het proces, in plaats van dat ik het probleem van hen overneem.”

Drijfveren

“Wat wij als mens vaak vergeten, is dat wij onderdeel zijn van het dierenrijk en daarmee van de natuur/aarde. En alles wat wij doen heeft een effect. Actie is reactie. Daarom is balans essentieel. Op dit moment is, mijns inziens, op sociaal, economisch en klimaat vlak disbalans. Ik geloof dat we de wereld niet gaan redden op de gangbare manier. Op dit moment is de opbrengst van ons voedsel belangrijker dan de kwaliteit en de herkomst. Afbraak van ons boerenland (met name de bodem) is het faillissement van onze voedselsector. Ik ben ervan overtuigd dat biologisch produceren een oplossing is. Regelmatig hoor ik mensen roepen: bio kan de wereld niet voeden. Maar er zijn genoeg onderzoeken die aantonen dat dit wel degelijk kan. Het is alleen een kwestie van eerlijker delen. En wat minder vlees consumeren.

Mijn passie voor bio is ontstaan toen ik aan de slag ging bij Natudis, een groothandel voor biologische speciaalzaken. Daar kwam ik in aanraking met de biologisch dynamische landbouw. En sinds 2002 ben ik vrijwilliger. Op dit moment ben ik voorzitter van de Demeter Voorwaarden Commissie. Demeter-producten zijn gecertificeerde producten van de biologisch dynamische landbouw. Als voorzitter kijk ik naar het implementeren, onderhouden en uitbouwen van de voorwaarden waartegen de licentiehouders worden gecertificeerd voor het plaatsen van een Demeter-logo op hun producten.

Ik luister steeds meer naar mijn hart. Zo kies ik bewust niet voor beursgenoteerde bedrijven, waar van hogerhand een lijn wordt uitgezet. Dat betekent dat je opeens linksaf of rechtsaf moet, ongeacht of de organisatie dat aankan. Dat werkt voor mij niet. Ik gedij het beste binnen een organisatie met de oer-Hollandse pragmatische cultuur. Ik ben iemand van mouwen opstropen en doorpakken, maar altijd samen en in goed overleg. Voor mij is persoonlijk contact onmisbaar. Dat herken ik bij SDF. Ook zij hebben diezelfde drive om echt te luisteren naar de wensen van hun klanten. Dat bindt ons: die passie voor maatwerk. Zij gaan net als ik voor kwaliteit en een goede relatie op de lange termijn.”

Focus

“Wat ik organisaties bied, is een andere kijk op het thema kwaliteit. Ik merk dat steeds meer QA-managers de wet- en regelgeving en kwaliteitstandaarden op het gebied van voedsel- en warenkwaliteit als beperkend en beklemmend ervaren. Dat werkt door op de werkvloer. Medewerkers denken niet meer zelf na, dat wordt immers door de wetgever of standaarden al voor hen gedaan. Mijn inziens moet dat net andersom. Zie de wet- en regelgeving en standaarden als kaders waarbinnen je je vrij kunt bewegen. Zoek die ruimte op, laat je niet tegenhouden maar zie het juist als speelveld.

Om in voetbaltermen te blijven: als kwaliteitsmanager ben je niet langer de scheidsrechter maar de bondscoach. Hoe jij je gedraagt, heeft effect op de rest van je team. Zit je vol weerstand tegen alles wat ‘moet’, dan ontstaat er een algeheel gevoel van weerstand. Iedereen herkent wel de cynische uitspraak: ‘Ja hoor, ze hebben weer iets nieuws bedacht’. Dat is nou eenmaal onze cultuur in Nederland. Als we iets moeten, dan krijgen we er jeuk van. Dus moeten we af van het ‘moeten’ en toe naar het ‘willen’. Mijn doel is om organisaties mee te nemen in deze essentiële transitie op kwaliteitsgebied.”

René Dijkstra studeerde aan de zuivelschool in Bolsward en volgde daarna de opleiding commerciële bedrijfskunde. Hij werkte onder andere bij Friesland DairyFoods in Leeuwarden en De Ruiter in Baarn. Zijn passie ligt in de biologische foodsector. René begon in 2017 met zijn eigen bedrijf Organic Food Support en richt zich als interim manager zowel op grote als kleinere MKB-bedrijven.